Информация за електронните фактури

 1. Какво е електронна фактура?
 2. Каква е разликата между електронна и хартиената фактура?
 3. Какви са предимствата на електронните фактури?
 4. Как да издавам фактури с Fakturi.com?
 5. Възможности на системата Fakturi.com

Какво е електронна фактура?

Електронната фактура е първичен счетоводен документ, който е признат от българското и европейското законодателство. Тя съдържа всички задължителни реквизити и не се различава по съдържание от хартиената фактура. Удобствата при електронните фактури са бързото и лесно издаване, съхраняване и изпращане.

Електронната фактура трябва да отговаря на определени законови изисквания, за да бъде валидна.

Изисква се тя да съдържа всички необходими реквизити, които са посочени в чл. 114 и чл. 115 от Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) и чл. 7 от Закона за счетоводството (ЗС).

Получаването на електронна фактура трябва да се потвърди от получателя. Не на последно място е изискването да се гарантира целостта, автентичността на произхода и ненарушимостта на съдържанието на електронната фактура.

Електронните фактури издадени с Fakturi.com отговарят на всички тези изисквания.

Каква е разликата между електронната фактура и хартиената фактура?

Електронните фактури изглеждат като традиционните хартиени фактури, но могат да се разглеждат на компютър в електронен формат. Съответно фирмата може да използва този формат за принтиране и изпращане на електронните фактури по електронна поща.

Електронната и хартиената фактура не се различават по реквизити и съдържание. Но времето за издаване и получаване на електронните фактури е сведено до минимум. При електронните фактури има възможност за автоматично попълване на данните.

Какви са предимствата на електронните фактури?

Предимствата не електронните фактури са неоспорими по отношение на спестяване на пощенски разходи. В същото време попълването на необходимите реквизити и изпращането на електронната фактура по електронна поща е по-бързо и по-лесно.

Голямо предимство на електронните фактури е възможността да ги съхранявате както на хартиен, така и на технически носител (чл. 6 от ЗС). Като при необходимост трябва да може да се възпроизвежда от технически носител на хартиен.

Накратко предимствата от издаването на електронни фактури за фирми са:

Как да издавам фактури с Fakturi.com?

След регистрация може да издавате и управлявате фактурите си. Ето и основните възможности на нашата система за управление на електронни фактури:

 1. За да влезете във фирмения си профил ви е необходима регистрация. Съветът ни е да запомните добре вашата парола! При успешна регистрация излиза информационно съобщение. Може да се регистрирате от връзката за регистрация в горния десен ъгъл на сайта.
 2. За да влезете в системата се изисква ЕИК на фирма и въведената при регистрация парола.
 3. Първото нещо, което ще видите при влизане в системата е таблица с досега издадените от Вас данъчни фактури. В случай, че досега нямате издадени фактури, тази таблица ще бъде празна. Данните, които се показват в таблицата са номер на фактура, дата на издаване, име на фирмата клиент и типа на документа.
 4. Когато сте логнати в системата, в горния десен ъгъл ще виждате информация за акаунта си, като броя на оставащите фактури. В долния десен ъгъл може да се придвижвате по страници, за да разглеждате списъка с фактури.
 5. Издаването на нова фактура става с кликване на връзка от менюто "Нова фактура" в дясно на заглавието, като може да избирате между фактура тип: Данъчна, Проформа или Известие.
 6. В случай, че сте превишили своя лимит, няма да може да издавате нови документи, докато не преминете на по-голям пакет или не настъпи първо число на следващия месец.
 7. Може да принтирате фактурата от менюто на браузъра си. За да свалите фактура на своя компютър избирате опцията за сваляне като PDF. Същото може да постигнете и като използвайте опцията на браузъра си за принтиране в PDF.
 8. За редакция на фактура просто натиснете с мишката върху нея, когато сте в контролния панел.
 9. Номерът на новата фактура се изчислява автоматично от системата, но може да бъде променян и ръчно при необходимост.
 10. Във формата за редакция на фирма има възможност да зададете фирмено лого към издадените от Вас фактури. Спазвайте ограниченията.

Ако сте доволни от въведените данни, може да издадете своята първа фактурата с бутона "Създай документ". Системата ще ви уведоми, ако сте пропуснали някое от задължителните полета.

Възможности на системата Fakturi.com

 1. Работа с неограничен брой клиенти, продукти и банкови сметки.
 2. Издаване на следните документи: Фактура, Проформа фактура, Кредитно известие и Дебитно известие.
 3. Формата за попълване представлява самата фактура, която се отпечатва 1:1.
 4. Документите могат да се записват в PDF формат.
 5. Добавяне на собствено фирмено лого към фактурите.
 6. Автоматично попълване на поредния номер на документа и дата на издаване, с възможност за промяна.
 7. Автоматично попълване на реквизити за клиенти, продукти и други полета с цел бързо и лесно издаване на документа.
 8. Автоматично попълване на Данъчната ставка, с възможност за промяна.
 9. Лесно издаване на Фактура от Проформа фактура с един единствен бутон.
 10. Реквизитите на документите са преведени и на английски език в PDF версията.
 11. Работа под всички операционни системи и Интернет браузъри, като за максимално удобство и функционалности се препоръчва последна версия на браузъра, който се използва.
 12. Без инсталация на допълнителен софтуер.
 13. Преглед, редактиране, записване и отпечатване на вече издадени документи по всяко време и навсякъде онлайн.
 14. Надежден архив за вашите електронни фактури.
 15. Експорт на данните към CSV и Microinvest.
 16. Сигурност на вашите данни чрез GeoTrust RapidSSL сертификат.

Регистрирайте се безплатно още сега !